Mantelzorg

Vaart Welzijn biedt hulp aan mensen die lange tijd en onbetaald voor iemand zorgen. Dit kan voor je partner zijn of bijvoorbeeld een kind, vriend(in) of buur. Je bent dan mantelzorger.

Hoe helpen wij jou?

Deze zorg kan je een tevreden gevoel geven, maar het kan ook teveel van je vragen. Daardoor zit je misschien minder lekker in je vel. Het is belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen. Je voelt je fijner en het zorgen gaat je daardoor beter af.

Vanuit Vaart Welzijn kunnen we je daarin helpen:

 • - We kunnen je informatie geven over regels en mogelijkheden;
 • - We helpen je met dingen die geregeld moeten worden;
 • - We bieden een luisterend oor;

Ook helpen we je bij het vinden van vervangende zorg (respijtzorg). Als het zorgen even teveel voor je wordt zijn er mogelijkheden om dit tijdelijk aan iemand anders over te dragen. Dit kan bijvoorbeeld met hulp van een vrijwilliger. Wij kunnen je informatie geven over de mogelijkheden.

Tot slot organiseren we bijeenkomsten voor mantelzorgers. Hier kan jij met andere mantelzorgers in gesprek om ervaringen en tips met elkaar te delen. We sturen elke maand een uitnodiging aan mantelzorgers die ingeschreven staan bij gemeente Assen. Daarin kan je zien welk onderwerp of welke gastspreker er is en kan je je daarvoor aanmelden. 

Mantelzorgwaardering

We werken aan een nieuwe website voor mantelzorgers. De huidige site (informelezorgassen.nl) gaat offline na 31 december 2023. Vanaf 1 maart 2024 kan jij voor informatie en hulp, of het aanvragen van de mantelzorgwaardering terecht op www.ikzorginassen.nl of www.assen.care.Na inschrijving wordt gekeken of je in aanmerking komt voor de mantelzorgwaardering. Dit wordt gegeven aan mensen die voor langere tijd regelmatig zorgen voor een ander. Kom je er niet uit? Zoek dan contact met Vaart Welzijn.

Jonge mantelzorgers

Kinderen of jongeren kunnen ook mantelzorger zijn. Je kan op verschillende manieren jonge mantelzorger zijn:

 • - Je moet meehelpen in de zorg voor je ouder, broertje of zusje;
 • - Je maakt je veel zorgen door de ziekte van je gezinslid;
 • - Je krijgt zelf te weinig zorg, doordat er zoveel voor anderen in jouw gezin moet worden gezorgd.

Dit kan veel invloed hebben op je leven. Je hebt bijvoorbeeld minder tijd om met vrienden af te spreken. Ook kan het zijn dat je je aandacht op school er niet bij kan houden. Soms heb je daardoor zelfs slechtere cijfers.

Vaart Welzijn helpt ook jonge mantelzorgers. Er worden activiteiten georganiseerd om alle zorg even los te laten. Ben je bij ons bekend als jonge mantelzorger? Dan krijg je hier uitnodigingen voor. Ook is het mogelijk om één op één begeleiding te krijgen. Daarin kan je leren om beter met de situatie thuis om te gaan.

Netwerk Informele Zorg

Het Netwerk Informele Zorg bestaat uit meerdere organisaties die zich bezighouden met (jonge) mantelzorgers. De volgende organisaties zitten in het Netwerk: Gemeente Assen, Vaart Welzijn, MEE Drenthe, Contactpunt Mantelzorg, Espria Ledenvereniging, Odensehuis Assen, Mantelzorgmakelaar, Casemanager mantelzorg/ervaringsdeskundige en Mari Bersama.
Vanuit dit Netwerk werken we samen om de mogelijkheden voor mantelzorgers in Assen te verbeteren. 

Kosten

De hulp die Vaart Welzijn biedt is gratis.

 

Contact

   Agenda

  Op dit moment zijn er geen geplande activiteiten.

  Overzicht

  Stel een vraag

  Wil je meer informatie? Laat dan hieronder je gegevens achter. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!